15 éve az utakon – megbízható anya verdák

Magyarországon két táborra lehet osztani az autóvásárlókat: az egyik részük az, aki csak és kizárólag új autót hajlandó vásárolni, a másik pedig, aki úgy van vele, hogy persze, jó az új autó, de inkább egy megbízhatóbb, használt verzió mellett teszi le a voksát. A két halmaznak természetesen van egy metszéspontja, azok, akik vettek már új autót, és használtat is.

A használt autó vásárlásnál sok szempontot kell figyelembe venni a kocsi előéletétől kezdve a kilométerek számán át egészen a tulajdonosok mivoltáig. Nézzünk meg 3 olyan anya verdát, amik 15 éve számítottak új autónak, de még mindig megbízhatóan használhatóak és kevés velük a probléma. Egyetlen fix pontot állítottam be, mint felszereltség, ez pedig az ISOFIX rendszer volt.

Citroën Xsara Picasso

Amikor a Citroën megálmodta a Xsara Picasso-t, valószínűleg ők sem gondolták volna, hogy ennyire népszerű lesz. Nem mondom, hogy szép autó, de hatalmas terekkel rendelkezik, ebbe aztán simán betehető a babakocsi akár még összeszerelve is, nem kell gondolkozni rajta, hogy egy 4 fős család hogyan pakoljon bele. Körül is néztem hát a hasznaltauto.hu-n, és találtam egy kiváló 2002-es verziót, tehát ez a kocsi majdnem 20 éve gördült ki a szalonból. Az adott jármű egy 2 literes, HDi modell, sötétszürke metál színben. A leírásban mindössze annyit tudunk meg róla, hogy friss műszakival rendelkezik, első (!) tulajdonostól vehető át, aki a szalonból hozta el anno a kocsit. ISOFIX-szel, tempomattal, lejtmenet asszisztenssel felszerelt, oldal -, utasoldali - , és vezetőoldali légzsákkal, csomagrögzítővel, hűthető kesztyűtartóval és állítható kormánnyal veheti át leendő tulajdonosa. A portálon 310 ezer forint a legolcsóbb autó ebből a fajtából, ezért a kiváló példányért 999.999 Ft-ot kérnek, ami ár-érték arányban elég jó. Amit nem látunk a képen, azaz autó alja, nem tudjuk, hogy rozsdásodik-e, és a Citroënek esetében érdemes odafigyelni az elektronikára is, de ha minden rendben van vele, akkor még jó pár évig szolgálhatja új gazdáját. Csak 2002-ben több mint 214 ezer darabot adtak el belőle Európában, azért az elég magas szám, nem?

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/citroen/xsara_picasso/citroen_xsara_picasso_2_0_hdi-16165417

2002_citroen_xsara_picasso_hdi_exclusive_2_0_front.jpg

Kép forrása: Wikipédia

 

Mazda 3

Nem biztos, hogy elsőre beugrik a Mazda 3, mint családi autó (pláne a hatalmas Citroën Xsara után), de azért álljunk meg mellette egy szóra, mert nem olyan rossz kis járgány ez! 3-4 személyes családnak bőven megfelel, bár itt már azért kicsit sakkozni kell a babakocsival na meg a délutáni bevásárlás csomagjaival. A talált modell 413 literes csomagtartóval rendelkezik, ami nem jó, de nem is tragikus. 2006-os, majdnem 2007-es a modell, tehát 14 éve van az utakon, és második tulajdonostól eladó. Az ISOFIX rendszer ebben is megtalálható, emellett oldal -, utasoldali - , és vezetőoldali légzsákkal felszerelt, ami ki is kapcsolható (nagyon hasznos!), valamint ennek is állítható a kormánya és van benne középső kartámasz. Frissen szervizelt, és a tulajdonos szerint korróziómentes, felületi sérülések vannak csak rajta, ami 14 év használat után simán megbocsátható. Garázsban tartott, és nem dohányzó vezetői voltak, ami a kisgyermekes családoknak szintén fontos szempont szokott lenni. Ennek az ára 900.000 Ft, a legolcsóbb verzió 300 ezer forintba kerül belőle. Ha nem egy hatalmas krumplira vágyunk, hanem inkább valami formásabb verziót szeretnénk, ami megbízható, akkor a Mazda 3 jó választás lehet, 2006-ban több mint 74 ezer darabot adtak el belőle Európában, ami viszonylag jónak számít.

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/mazda/3/mazda_3_1_6_cd110_ce-16677901

2006_mazda_3_bk_1_6_luxury_sedan_2016-01-03_01.jpg

Kép forrása: Wikipédia

 

Suzuki SX4

A „kis” Suzuki SX4 szerintem egy aranyos autócska, amivel akár hegyen-völgyön át közlekedhetünk, ha éppen úgy adódik. Nem egy tipikus nagycsaládos autó, 270 literes csomagtartóval rendelkezik, így szintén 3, nagyon maximum 4 fős családoknak ajánljuk. Fekete színű, 2006-os csodajárgány, második tulajdonostól, aki hölgy, és csak második autónak használták. Ami hasznos felszereltségnek bizonyul, azaz ISOFIX, és itt meg is állhatunk. Jövő év augusztusában jár le a műszaki vizsga, ami még valamilyen szinten kecsegtető lehet, és a képekről úgy tűnik, hogy kisgyermekes családban használták, tehát annyira nem lehet katasztrofális a helyzet. Ezért az 1.5 benzines csodáért 1.390.000 Ft-ot kérnek, ami a legmagasabb az összeállításban, viszont ez rendelkezik a legkevesebb felszereltséggel és a legkisebb csomagtartóval. A legolcsóbb verzió 969.000 Ft-ért elérhető, de dupla annyi kilométer van benne, mint az általam kiválasztott autóban. Több mint 22 ezer példány került értékesítésre belőle 2006-ban Európában, a csúcsot 2007-2008-ban érte el.

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/suzuki/sx4/suzuki_sx4_1_5_glx-16719901

 suzuki_sx4.jpg

Kép forrása: ras.co.uk

 

Nagyon fontos, hogy ha Te nem értesz az autókhoz, használt autó esetén mindenképpen vigyél magaddal valaki olyat, aki ért. Olyan rejtett hibákat találhat meg rajta, amikre te álmodban sem gondolnál, és ezzel megment egy nagyon rossz vételtől.

A kutatás teljesen reprezentatív, nem fizetett érte se a hasznaltauto.hu, se a tulajdonosok.