Tavaszi autó-nagytakarítás!

Szerencsére itt a jó idő, na meg a húsvéti hosszú hétvége, amikor az ember egy kicsit talán ráér. Sokan ekkora időzítik a nyári-téli gumi cserét, de számtalan autó tulajdonos dönt úgy, hogy nem csak a lakásában, hanem az autójában is tavaszi nagytakarítást tart. Hogyan is kezdj neki?

Anyukaként biztos elszörnyedtél már párszor, amikor benéztél a hátsó ülésre, és megláttad, hogy milyen állapotok uralkodnak. Persze, ez nem jelenti azt, hogy az első ülések szebbek lennének, de azért a gyerekek mégis kevésbé figyelnek arra, hogy mit mennyire szabad összekoszolniuk. Simán beszállnak sáros lábbal, homokozás után, vagy éppen teljesen átizzadva egy jó kis focimeccs után.

Az autó takarításánál fontos, hogy hátulról előre haladj. Valószínűleg a csomagtartóban is számtalan morzsa, por és egyéb, bevásárlásból, vagy szállításból megmaradó kosz lesz majd. Ha tudod, vedd ki a csomagtér alját, sőt, ha használtad véletlenül télen a pótkerekedet, azt is érdemes megtisztítani, valamint azt a rekeszt is, ahová majd visszateszed. Egy vizes kefével súrold végig a csomagtér alján lévő kárpitot, majd, ha megszáradt, még egyszer alaposan porszívózd át. Ezután jöhet a hátsó ülés.

Gondolom év közben nem mindig sikerül kivenni a gyereküléseket, de most tedd meg. Lehet brutális lesz, amit alatta találsz, de legalább minden évben előkerülnek az elveszettnek hitt játékok darabjai, fülbevalók, karkötők, ceruzák. Arról inkább ne beszéljünk, hogy ezekkel együtt jönnek a perec – és kekszdarabkák jobb esetben, rosszabb esetben a leejtett alma – és banándarabok, amik nem lesznek szép látványok. Ha a kárpit engedi, akkor itt is érdemes egy vizes ruhával áttörölni, miután jó alaposan kiporszívóztad, valamint kapható már olyan fertőtlenítőszer, amit ráfújsz az ülésre, és eltünteti a bacik nagy részét. Ne felejtsd el az ajtóban lévő üvegtartókat se, oda is megannyi kincset rejthetnek a gyerkőcök.

pexels-isaac-taylor-1557228.jpg

Kép forrása: Isaac Taylor/pexels.com

 

Ha hátul nem gumis, hanem szövet szőnyegek vannak, cseréld le őket gumira, egyszerűbb a tisztítása, de ha nem illik az autó belsejéhez, akkor maradj a szövet változatnál. Ezeket porszívóval tudod tisztítani, a gumis változatot pedig simán kefével, vagy a kerti csapra rádugott slaggal. Szintén érdemes fertőtlenítő hatású készítményt használni.

Amint végeztél hátul, mehetsz előre, és jöhet a vezetőoldali -, valamint az utasoldali ülés, és a műszerfal. A műszerfalat csak vizes ruhával töröld át, az üléseket ugyanúgy porszívózd ki, majd jöhet a fertőtlenítés. A kocsi felszereltségétől függően a rádiónál óvatosan bánj a vízzel, az elektronika nem lesz érte hálás, ha bevizesedik. A legtöbb kosz és morzsa a váltógombon lévő huzaton csücsül, erre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned, ha nekifogsz a takarításnak. Legtöbbször már nem tudod ugyanolyanra tisztítani, mint amilyen újkorában volt, de próbálkozni mindig lehet!

Ha készen vagy belül, jöhet az autó külső része. Fontos, hogy napsütéses, meleg időben kezdj neki az autómosásnak. Felülről lefelé haladj, legvégére hagyd a kerekeket, azokra úgyis nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni. Az ablakokat megpucolhatod ablakmosóval, a kerekeket pedig jól mosd át, hiszen, ha még a téli gumid van az autón, akkor a sómaradványokat érdemes letisztítani, viszont, ha már a nyári van fent, akkor az egész télen porosodott valahol, ráfér a takarítás. A végén, ha marad energiád, egy szép wax réteget kenhetsz fel, ami fényes külsőt biztosít, valamint a szennyeződések is nehezebben maradnak rajta.

Bevonhatod a családot is, igazán jó móka a közös kocsimosás, de ha nincs rá erőd és energiád, akkor bízd rá valamelyik autómosóra, és Te pedig élvezd a napsütést.

További tartalomért kövess a Facebook oldalamon!