Fontos tudnivalók abroncsvásárlás előtt

Nem elég, hogy nekünk nőknek autót kell venni, még arról is gondoskodnunk kell, hogy megfelelő abroncsot válasszunk, ha eljön az ideje. Sok nő bele sem gondol abba, hogy mennyire fontos, hogy az autója jó kerekeken guruljon, így most adok pár tippet arra, hogyan tudod megtalálni a Nagy Ő-t az abroncsok között.

Az abroncsok a járműved egyik legfontosabb kiegészítői biztonsági szempontból. Nagyon fontos, hogy megfelelően karban legyenek tartva, hogy rendszeresen ellenőrizd őket, és ha úgy van, akkor cseréld is ki, ha már elhasználódtak. Elsőre félelmetesnek és bonyolultnak tűnhet, hiszen női szemmel az összes abroncs kb. ugyanúgy néz ki: kerek, gumiból van, vannak rajta bemélyedések, és különböző cégek gyártják őket. Laikusként a Michelin, a Hankook, a Yokohama, vagy a Vredestein nem mond sokat, de nem is kell jobban megismerned őket, hiszen enélkül is tudsz majd megfelelően választani.

frank-albrecht-unsplash.jpg

Kép forrása: Frank Albrecht/unsplash.com

Az első, és legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lenned, hogy mekkora méretű gumi kell az autódra. Szerencsére a korábbi abroncsodon fel vannak tüntetve számok, csak jó tudni, hogy vajon mit is jelentenek. Például, ha az alábbi számot látod, a következőképpen kell értelmezned: 195/ 55 R 16 87 V

195: 195 mm széles futófelülettel rendelkezik

55: a 195 mm 55%-a gumi magassága

R: Radiál gumiabroncs. Vannak radiál és diagonál abroncsok. A diagonál abroncsok esetében a szövetszálak a gumiabroncs peremén kezdődnek és átlósan jutnak el a másik peremig, radiál esetében pedig sugárirányban helyezkednek el rajta. Mindkettőnek van előnye és hátránya, nem véletlenül gyártanak mindkettőből a piacra.

16: 16’’ átmérőjű felnire passzolnak az abroncsok

87: Terhelési index/kerék, ebben az esetben 545 kg

V: sebesség (maximális), V esetében 240 km/h

Ugye, hogy így sokkal átláthatóbb a dolog? Így már te is kicsit tájékozottabban indulsz neki a vásárlásnak.

Mikor érdemes lecserélni az abroncsodat?

Itt most nem a téli-nyári váltásról beszélek, de ha arról lenne szó, akkor tartós 7 Celsius fok alatt kell váltani télire, és tartós 7 Celsius fok felett kell visszaváltani nyárira. Jelen esetben akkor kell új abroncs után nézned, ha a mintázat 1,6 mm mélységig kopott, vagy afelett van. Ez a méret személyautókra vonatkozik, teherautó abroncsoknál majdnem a duplája, 3 mm. Akár téli-nyári cserénél is ellenőrizheted egy érmével, de ha nem vagy benne biztos, inkább kérd meg a szakembereket, akik a gumicserét végzik. 1,6 mm már nem biztonságos, vizes úton a duplájára is nőhet a fékút hossza egy új abroncséhoz képest. Téli gumikat érdemesebb előbb cserélni, hiszen sokkal viszontagságosabb az időjárás a hideg évszakban.

taras-chernus-unsplash.jpg

Kép forrása: Taras Chernus/unsplash.com

Milyen abroncsot érdemes választani?

Kb. annyi fajta van már, mint az autókból, így nagyon nem könnyítik meg a dolgunkat. Az adac.de oldalán rendszeresen tesztelnek abroncsokat (és pl. gyereküléseket is!), hogy éppen melyik, hogy teljesít vizes úton, száraz úton, hóban, milyen az autó fogyasztása mellette, és mennyire kopik. Ha nem tudsz németül, nem probléma, a gumidirekt.hu oldalán megtalálod az összes tesztet évszakokra, évekre lebontva. Azért ajánlom, mert nem mindig a legnépszerűbb a legjobb, van, hogy a noname márkák kenterbe verik a híres abroncsgyártókat minden téren. Határozd meg a költségvetésed, és ami belefér a keretbe, valamint jól teljesít a teszten, azt vedd meg.

További tartalmakért kövesd a Facebook oldalamat!