Elektromos autó pro és kontra

Hamarosan itt a Föld napja, így mindenki elgondolkozik egy kicsit azon, hogyan tudna még többet tenni bolygonkért. Az autógyártók nagyrésze már elkezdett átállni az elektromos autók gyártására, azonban sokan félnek belevágni a zöldülésbe, na meg persze úgy gondolják, hogy 10 millió forintért már kapnak „rendes” autót is. Összegyűjtöttem pár pro és kontra érvet arra, mi a jó és mi a kockázatos az elektromos autó vásárlásban/birtoklásban.

Mivel tényleg hatalmas döntésnek számít, ha valaki elektromos autót vásárol, érdemes előtte jól körül járni a témát. Megpróbáltam én is teljesen objektíven nézni a dolgot (nekem nincs elektromos autóm, vezettem már összesen egyszer, de kudarcba fulladt a dolog), és megnézni a pozitív és a negatív oldalát ennek a nagy elektromos autó imádatnak.

Mellette szóló érvek

Ingyenes parkolás

Oké, jelenleg a pandémia miatt mindenki ingyen parkolhat, de ennek egyszer vége lesz. Ha zöld rendszámos autóra választasz, akkor tomboljon szélvihar, eshet piros hó, Te akkor is ingyen fogsz parkolni.

Csendesebb

Sokak számára furcsa, de mivel nincs robbanómotor, ezért nincs hang se. Persze vannak olyanok, akiknél ez a pont inkább a negatív oldalon szerepel, de azért többen inkább a pozitív oldalát látják annak, hogy nincs zajszennyezés.

Olcsóbb az üzemanyag

Az olaj ára percről-perce változik, hol csökken a koronavírus miatt, hol meg éppen két ország háborúja miatt emelkedik az egekbe. Az áram ára ennél kiszámíthatóbb, ott nem kell aggódnod, hogy egy hónap alatt a negyedével drágul.

Egyszerű tankolás

Ha este pár százalékos akkumulátorral gurultál be a garázsba, nem kell azon aggódnod, hogy reggel vajon eljutsz-e a következő benzinkútig, hiszen otthon este simán feltöltheted a kocsid.

Több hely

Az autógyártók rájöttek, hogy azt a helyet, amit eddig a motor elfoglalt, akár egy második csomagtartónak is kialakíthatják. Így több hely jut a bevásárlásra vagy a gyerekek holmijának.

ed-harvey-locdn8j6yf0-unsplash.jpg

Kép forrása: Ed Harvey/Unsplash.com

 

Attól mert valami elektromos, meg jó a környezetnek, még nem biztos, hogy tökéletes is (nem az). Vannak az elektromos autóknak és magának az elektromos autózásnak is hibái, hiszen gyerekcipőben jár még ez a terület a benzines autókhoz képest.

Ellene szóló érvek

Elérhetőség

Ha távol laksz a belvárostól, a csendes, zöldövezeti külvárosban, messze az elektromos töltőkről, akkor megbonyolíthatja a helyzeted a tankolással járó viszontagság. Minden reggel úgy ülsz majd be az autódba, hogy vajon hazaérsz-e egy töltéssel, vagy keresned kell töltőt, ami az idődből vesz el nem kis szeletet.

Drága autók

Valljuk be, az elektromos autók nem olcsók. Amelyik pont méretes lenne, meg szép, meg jól felszerelt, az minimum 15 millió, és most az állam sem ad rá támogatást. Jól a zsebünkbe kell nyúlnunk ahhoz, ha szép, kényelmes, és használható elektromos autót szeretnénk.

Kevesebb modell lehetőség

Benzines és dízel autókkal Dunát lehetne rekeszteni, annyi fajta van belőlük. Kicsi, nagy, közepes, SUV, egyterű stb. Ezzel szemben minden márka maximum 1, vagy 2 fajta elektromos autót gyárt (persze vannak kivételek, akik erre specializálódtak), és azok sem mindig a legszebbek.

Kisebb hatótáv

Elkezdtek már gyártani olyan elektromos autókat, amik 300, meg 400 km-es hatótávval rendelkeznek, de ehhez nagyon sok feltételnek kell teljesülnie, hogy így is legyen. Ha hosszabb útra megyünk, akkor érdemes előre megtervezni, hol tankolunk és hogyan, amivel lehet, hogy szintén időt veszítünk, valamint az is lehet, hogy sokkal hosszabb úton jutunk el a kívánt úticélhoz.

Ha rám hallgattok, ne vágjatok bele rögtön elektromos autó vásárlásba, inkább válasszatok valami alternatívát, amit például a hibrid autók nyújtanak. Ezzel kipróbálhatjátok, hogy milyen a tisztán elektromos közlekedés, de ha nem jön be, akkor még mindig visszatérhettek a hagyományos útra.

További tartalomért kövessetek a Facebookon!