Ha jogosítványt akar a gyerek, hadd szerezze meg!

Számtalan olyan szülő van, aki még a széltől is óvná a gyermekét, nemhogy az autóvezetéstől. A fiatalok nagy része már 14 évesen megszerzi kismotorra a jogosítványát, hogy aztán az 50 köbcentis robogóval tudjon a barátaival menőzni. Ez addig van így, amíg el nem éri a 17 éves kort, ugyanis onnantól már sokkal inkább érdekli a B kategóriás jogosítvány megszerzésének a tudata.

Nem általánosítok, számtalan olyan felnőttet ismerek, akik nem tették le a B kategóriás jogosítványukat azonnal, amint lehetett. Volt, aki pénzügyi gondok miatt, volt, aki azért, mert nem volt mit vezetni, és volt olyan is, aki szimplán nem akart a volán mögé ülni. Valószínűleg a magyar társadalom kis részét alkotják ők, hiszen sok fiatal ballagásra, szülinapra már autót kap, és vannak természetesen olyanok is, akik maguknak tesznek félre az első kis járgányra.

Én is 17 és fél éves voltam, amikor megszereztem a jogsimat, és azóta is vezetek. Szüleim inkább örültek neki, mint hogy tiltottak volna a vezetéstől, hiszen ez egy újabb mérföldkő volt az életemben, amit megléptem. Bármilyen rossz tapasztalatunk van a vezetéssel, azt ne vetítsük ki a gyerekünkre, hiszen annál jobban akarja majd bebizonyítani, hogy tévedünk.

Mikor érdemes megértetni vele, hogy kicsit halassza el a jogosítvány megszerzésének idejét?

Ahogy már az előbb írtam, akkor érdemes várni vele, ha nincs, amit vezessen. Ha Ti is tömegközlekedéssel jártok, akkor felesleges, de ha van egy családi autó, azt néha akár ő is kölcsönveheti egy kicsit, hogy elmenjen vele moziba, vagy a Balatonra, esetleg a barátaihoz, akik messzebb élnek. Összeköthetitek a kellemest a hasznossal, jó eredményekért cserébe jogosítványt, vagy autót is ígérhettek a gyereknek, de azért ne vessétek el a sulykot.

Ha szeretnétek, hogy egy kis felelősséggel legyen a későbbi élete során, akár diákmunkából is összeszedheti a jogosítványra valót, Ti pedig kisegíthetitek akár egy kis részlettel, vagy azzal, hogy tesztek neki félre egy kisebb autóra. Oké, minden 17 éves örülne egy Ford Mustangnak, de ha egy 15 éves Fiat Pandát kap, azt is örömmel vezeti majd.

jan-baborak-4stq2b24s1k-unsplash.jpg

Kép forrása: Jan Baborák/Unsplash.com

 

Apropó, ha már itt tartunk, milyen autót érdemes venni neki?

Fontos, hogy bírja a strapát, mert lesz egy-két koccanás a kezdeti rutintalanságok idején. Lehet jobban jártok, ha begumiztatjátok a környék fáit, hogy a lurkó ne szenvedjen komoly sérülést (vicceltem!). Szóval, olyat érdemes venni, ami időtálló, könnyű hozzá alkatrészt szerezni, nem túl drága, és azért nem egy összetákolt szappanderbis autó.

Pár típus, csak hogy tudjátok merre induljatok el: Suzuki Swift vagy Ignis, Toyota Yaris, Citroën C3, Peugeot 208, Fiat Panda, Ford Fiesta, Kia Rio, Dacia Sandero, Honda Jazz, Mazda2, Nissan Micra, Opel Corsa vagy Astra, Renault Thalia és még folytathatnám.

Szerintem másfél milliónál nem érdemes rá többet áldozni, de ha megtehetitek, akkor csak nyugodtan. Segítsétek a gyerek önállóvá válását ezzel a hatalmas lépéssel! Gondoljatok bele, ha elmentek bulizni, vagy kerti partira, akár még értetek is mehet, nem kell egyikőtöknek sem vezetnie. Ez azért egy hatalmas előny, nem?

További tartalomért kövess a Facebookon!